.SCH Bestandsextensie
gEDA-schemabestand
| Ontwikkelaar | gEDA |
| Populariteit |
4,0 | 14 stemmen |
Wat is een SCH-bestand?
Een SCH-bestand is een schemabestand dat wordt gebruikt door de gEDA-suite, een verzameling opensourcetools voor het ontwerpen van elektronische schema's en PCB-indelingen. Het bevat een netwerk van onderling verbonden symbolen die elektronische componenten en verbindingen voorstellen, waaronder de versie van de gEDA/gaf-indeling, symbolen, afbeeldingen en hun XY-coördinaten. Deze definiëren de netten, bussen en componenten van het schema. SCH-bestanden zijn belangrijk bij het omzetten van ontwerpen van conceptuele fases naar fysieke productie.
Meer informatie
Elektronica-engineers en -ontwerpers gebruiken SCH-bestanden meestal om schema's vast te leggen tijdens het circuitontwerpproces. Zodra het schema compleet is, kunnen de bestanden worden gebruikt om een printplaat (PCB) te genereren.
Een SCH-bestand openen
Je kunt SCH-bestanden openen met gEDA. Selecteer File → Open om een SCH-bestand te openen met de gEDA-suite.
Programma's die SCH-bestanden openen
EAGLE-schemabestand
| Ontwikkelaar | Autodesk |
| Populariteit |
3,2 | 32 stemmen |
Een SCH-bestand bevat een schema, of visueel diagram, van een printplaat (printed circuit board) dat is gemaakt met EAGLE-ontwerpsoftware voor PCB's. Het bestand slaat symbolen op (voor logische poorten) die met lijnen zijn verbonden. Deze lijnen vertegenwoordigen bussen. EAGLE-gebruikers maken vaak echte printplaatbestanden (.BRD) van SCH-bestanden.
Meer informatie
Autodesk EAGLE (voorheen CadSoft EAGLE) is een CAD-toepassing die professionele elektronica-ontwerpers gebruiken om PCB-schema's en -ontwerpen te maken. EAGLE bevat een schema-editor die ontwerpers gebruiken om elektronische schakelschema's te maken en deze op te slaan als SCH-bestanden.
Nadat een ontwerper een schema heeft gemaakt, kunnen ze EAGLE gebruiken om hun schema in een fysiek printplaatontwerp te plaatsen. Deze ontwerpen worden opgeslagen als BRD-bestanden.
OPMERKING: Vóór versie 6 werden EAGLE-SCH-bestanden opgeslagen in een eigen tekst- en binair formaat. SCH-bestanden van versie 6 en later worden opgeslagen in het XML-formaat.
Een SCH-bestand openen
Je kunt een SCH-bestand openen in verschillende toepassingen voor PCB-ontwerp, waaronder:
- Autodesk EAGLE (platformonafhankelijk)
- Altium Designer (Windows)
Als je geen toegang hebt tot een van de bovenstaande toepassingen, kun je het schakelschema in een SCH-bestand het eenvoudigst bekijken door het te uploaden naar Altium 365 Viewer, een gratis online CAD-bestandsviewer (web).
Programma's die SCH-bestanden openen
SuperCard-help-projectbestand
| Ontwikkelaar | Solutions Etcetera |
| Populariteit |
2,9 | 24 stemmen |
Een SCH-bestand is een help-projectbestand dat wordt gebruikt door Solutions Etcetera SuperCard, een stopgezette visuele ontwikkeltool voor macOS. Het bevat gegevens voor een project, waaronder indexeerbare helpinhoud, die helpt bij het uitbreiden van het SuperCard Help System.
Meer informatie
Ontwikkelaars die de helpdocumentatie van softwareprojecten die binnen SuperCard zijn ontwikkeld uitbreiden of aanpassen, maken waarschijnlijk SCH-bestanden. Deze bestanden zijn een essentieel onderdeel van het bouwen van navigeerbare en doorzoekbare helpsystemen die gebruikers beter begeleiden.
OPMERKING: Hoewel SuperCard en de bijbehorende bestandstypen zoals SCH veel werden gebruikt voor het maken van multimediatoepassingen op klassiek Mac OS en vroege macOS-versies, is het gebruik ervan afgenomen doordat nieuwere tools beschikbaar zijn gekomen.
Een SCH-bestand openen
Je kunt SCH-bestanden openen met Solutions Etcetera SuperCard, een multimedia-ontwikkeltool voor macOS. Om het SCH-bestand met SuperCard te openen, selecteer je File → Open.
Programma's die SCH-bestanden openen
KiCad-schemabestand
| Ontwikkelaar | KiCad |
| Populariteit |
3,3 | 9 stemmen |
Een SCH-bestand is een bestand met een schakelschema dat is gemaakt met KiCad, gratis, platformonafhankelijke software voor elektronische ontwerpautomatisering (EDA). Het bevat de indeling van een elektronisch circuit zoals dat op het schemacanvas van het programma is getekend, waaronder componenten, draden, netwerken, labels en elektrische verbindingen. SCH-bestanden definiëren en ordenen het elektrische ontwerp van een circuit voordat dit wordt omgezet in een fysieke printplaat (PCB)
Meer informatie
Ingenieurs, elektronicahobbyisten en studenten gebruiken SCH-bestanden vaak als onderdeel van het ontwerpproces voor circuits. Ontwerpers kunnen componenten plaatsen, ze met draden verbinden en rechtstreeks in de schemabewerker annotaties of elektrische regels toevoegen. De software zorgt ervoor dat alle verbindingen correct worden vastgelegd, zodat het ontwerp nauwkeurig kan worden overgebracht naar de PCB-ontwerpfase.
Een SCH-bestand openen
Je kunt SCH-bestanden op meerdere manieren openen met KiCad. Je kunt bijvoorbeeld het .PRO- of KICAD_PRO-project openen dat het SCH-bestand bevat (de PCB-editor herkent automatisch het ontwerpbestand dat bij het project hoort) of File → Open selecteren in de KiCad PCB-editor.
Omdat SCH-bestanden informatie in platte tekst opslaan, kun je ze ook openen met een teksteditor, zoals Microsoft Notepad of Apple TextEdit.
Programma's die SCH-bestanden openen
Strater-schemabestand
| Ontwikkelaar | Golden Software |
| Populariteit |
2,2 | 10 stemmen |
Een SCH-bestand is een schemabestand dat wordt gebruikt door Golden Software Strater, een programma voor het visualiseren van gegevens uit boorgaten en boorlogs. Het bevat classificatie-informatie, zoals namen van lithologieën, trefwoorden en gegevensbereiken, samen met weergave-eigenschappen zoals lijnen, tekst, symbolen, vullingen en kleuren die worden gebruikt om geologische kenmerken weer te geven. Met SCH-bestanden kunnen gebruikers consistente opmaak en classificatie toepassen op meerdere boorlogs en andere visualisaties van de ondergrond.
Meer informatie
Gebruikers van Strater maken en bewerken SCH-bestanden doorgaans met de Scheme Editor, die beschikbaar is via het menu Tools → Scheme Editor. Geologen, hydrogeologen, milieuwetenschappers en ingenieurs gebruiken deze bestanden vaak om herbruikbare schema's te maken voor het consistent weergeven van lithologie, putconstructies en andere geologische informatie in verschillende projecten.
Een SCH-bestand openen
Je kunt SCH-bestanden openen met Golden Software Strater in Windows. Als je een SCH-bestand met Strater wilt openen, selecteer je File → Open.
Programma's die SCH-bestanden openen of ernaar verwijzen
ExpressSCH-schemabestand
| Ontwikkelaar | ExpressPCB |
| Populariteit |
1,7 | 6 stemmen |
Een SCH-bestand bevat een schema, of visueel diagram, van een printplaat PCB die is gemaakt met ontwerpsoftware van ExpressSCH. Het bestand slaat een elektronisch schema op zoals dat op het tekengebied van het programma is ingedeeld en bevat symbolen (voor logische poorten) die met lijnen zijn verbonden. Deze lijnen stellen bussen voor.
Meer informatie
Het bestandstype ExpressSCH Schematics (SCH) is een van meerdere schemabestandstypen die de bestandsextensie .sch gebruiken. Het ExpressSCH-bestandstype is een eigen bestandsindeling die niet door andere schemaprogramma's wordt ondersteund. Je kunt een ExpressSCH-bestand alleen openen met ExpressSCH-software.
Als je een SCH-bestand met ExpressSCH wilt openen, selecteer je File → Open.... Als je met ExpressSCH een SCH-bestand naar een .BMP-bestand wilt exporteren, selecteer je File → Export schematic image....
Zodra een gebruiker klaar is met het ontwerpen van een elektronisch schema, geeft hij het door aan het PCB-ontwerpproces. Nadat de PCB is gemaakt, wordt deze doorgegeven aan het productieproces om te worden geassembleerd en in verschillende elektronische producten te worden gebruikt.
OPMERKING: ExpressSCH wordt meegeleverd met het softwarepakket ExpressPCB.

