.M Rozszerzenie pliku

Plik implementacji Objective-C

Deweloper Apple
Popularność
3,6  |  210 Głosów
 

Czym jest plik M?

Plik M jest plikiem implementacji klasy używanym przez programy napisane w języku Objective-C. Zaczyna się od dyrektywy @implementation i inicjuje zmienne oraz funkcje, do których mogą odwoływać się inne pliki źródłowe Objective-C. Pliki M mogą również odwoływać się do plików nagłówkowych (.H).

Więcej informacji

Język Objective-C jest najczęściej używany do tworzenia aplikacji dla systemów operacyjnych Mac OS X i iOS firmy Apple. Interfejs API Cocoa firmy Apple zapewnia programistyczny interfejs Objective-C dla systemu Mac OS X, a interfejs API iOS zapewnia programistyczny interfejs dla platformy iOS.

Otwórz ponad 400 formatów plików za pomocą File Viewer Plus.Bezpłatne pobieranie

Programy otwierające pliki M

Windows
Bezpłatna wersja próbna
Bezpłatny
Bezpłatny
Mac
Bezpłatny
Bezpłatna wersja próbna
Bezpłatna wersja próbna
Bezpłatny
Bezpłatny
Linux
Bezpłatna wersja próbna
Bezpłatny
Bezpłatny
Apple complier (cc)
Stepstone compiler (objcc)

Plik kodu źródłowego MATLAB

Deweloper The MathWorks
Popularność
3,4  |  84 Głosy
 

Plik M to plik kodu źródłowego używany przez zaawansowaną aplikację The MathWorks MATLAB do analizowania danych i wykonywania obliczeń matematycznych. Może przechowywać skrypt, klasę lub pojedynczą funkcję w języku programowania MATLAB, które użytkownicy MATLAB-a tworzą w celu wykonywania algorytmów, rysowania wykresów i przeprowadzania innych operacji matematycznych. Ponieważ pliki M przechowują zwykły tekst, można je otwierać i edytować w dowolnym edytorze tekstu, choć większość użytkowników otwiera je w MATLAB-ie.

Więcej informacji

Zrzut ekranu pliku .m w The MathWorks MATLAB R2023a
Plik M otwarty w The MathWorks MATLAB R2023a

MATLAB oferuje wiele funkcji do analizowania danych, tworzenia algorytmów, budowania modeli, tworzenia aplikacji i nie tylko. Jedną z jego najważniejszych funkcji jest język programowania wysokiego poziomu, którego naukowcy i inżynierowie często używają do różnych celów, takich jak wykonywanie prostych poleceń wyszukiwania danych lub tworzenie aplikacji na dużą skalę do gromadzenia i wizualizacji danych.

Jak utworzyć plik M w MATLAB-ie

Aby utworzyć plik M w MATLAB-ie:

  1. Wybierz New na karcie Editor
  2. Wybierz typ pliku („Script”, „Function” itd.)
  3. Wybierz Save → Save As...
  4. Nadaj plikowi nazwę i wybierz lokalizację zapisu
  5. Wybierz Save

Jak otworzyć plik M

Plik M można otworzyć za pomocą programu The MathWorks MATLAB (na wielu platformach). Aby otworzyć plik M, wybierz Open na karcie „HOME” lub „EDITOR”, wybierz plik M, a następnie wybierz Open.

Otwieranie pliku M za pomocą edytora tekstu lub kodu źródłowego

Plik M otwarty w Apple Text Edit
Plik M otwarty w Apple Text Edit

Ponieważ pliki M przechowują zwykły tekst, można je otwierać za pomocą edytora tekstu, takiego jak Microsoft Notepad (Windows) lub Apple TextEdit (Mac), albo edytora kodu źródłowego. Większość użytkowników otwiera jednak pliki M i edytuje je w MATLAB-ie, ponieważ aplikacja oferuje przydatne narzędzia do edycji, które nie są dostępne w aplikacjach innych firm.

Programy otwierające pliki M

Windows
Bezpłatna wersja próbna
Mac
Bezpłatna wersja próbna
Linux
Bezpłatna wersja próbna

Plik kodu źródłowego Mercury

Deweloper The Mercury Project
Popularność
3,3  |  26 Głosów
 

Plik kodu źródłowego napisany w języku Mercury, funkcyjnym języku programowania opracowanym na Uniwersytecie w Melbourne w Australii; zapisany jako zwykły tekst i wykorzystujący składnię podobną do Prologa.

Więcej informacji

Język Mercury opracowano w celu zapewnienia solidnego języka dla dużych aplikacji używanych w rzeczywistych zastosowaniach. Zawiera kilka funkcji sprawdzania błędów, których nie oferują inne języki programowania logicznego. Język obejmuje na przykład analizę statyczną, która może wykrywać błędy sprawdzania typów przed uruchomieniem programu. Zapewnia to większą pewność poprawności programu, a także pozwala kompilatorowi generować wydajniejszy kod. Jednak podczas programowania deweloper musi określić każdą z konstrukcji „type”, „mode” i „determinism”, co nie zawsze jest wymagane w innych językach.

UWAGA: Wersja rozwojowa kompilatora Mercury jest obecnie rozpowszechniana w formie kodu źródłowego i nie zawiera plików binarnych kompilatora. Jednak port Mercury dla systemu Windows o nazwie winmercury zawiera pliki binarne. Obejmuje także pliki podświetlania składni Vim do edycji kodu źródłowego.

Programy otwierające lub odwołujące się do plików M

Windows
Bezpłatny
Bezpłatny
Dołączony do systemu
Linux
Bezpłatny
Bezpłatny
Bezpłatny

Plik muzyczny gier na PC-98

Deweloper Brak danych
Popularność
3,3  |  23 Głosy
 

Format plików dźwiękowych używany przez japońskie komputery PC-98 i emulatory; zawiera muzykę syntezatorową, której można używać jako instrumentów do tworzenia utworów; odwołuje się do niego, aby określić, jaką muzykę odtworzyć.

Więcej informacji

UWAGA: Aby odtwarzać pliki M za pomocą FMPMD2000, należy pobrać pliki WinFMP.dll i PMDWin.dll, które są dostępne w tej samej lokalizacji.

Programy otwierające lub odwołujące się do plików M

Windows
Bezpłatny
Kategoria: Audio
Zaktualizowano: 20 maja 2014

Pakiet języka Wolfram Mathematica

Deweloper Wolfram Research
Popularność
3,1  |  25 Głosów
 

Plik M zawiera funkcje lub inne dane wejściowe używane przez Wolfram Research Mathematica, system do obliczeń technicznych. Dane te składają się ze zwykłego tekstu napisanego w języku Wolfram Language, zastrzeżonym języku programowania. Mathematica zawiera kilka domyślnych plików M, a użytkownicy mogą tworzyć własne, niestandardowe pliki M.

Więcej informacji

Zrzut ekranu pliku .m w Microsoft Visual Studio Code
Plik M otwarty w Microsoft Visual Studio Code

Korzystając z programu Mathematica, naukowcy, analitycy danych i inne osoby mogą wykonywać różne rodzaje obliczeń matematycznych i naukowych. Zazwyczaj użytkownicy programu Mathematica pracują w plikach Mathematica Notebook (.NB), aby tworzyć wizualizacje analizy danych i inne wyniki.

Do wykonywania operacji Mathematica używa funkcji języka Wolfram Language i innych danych wejściowych. Dane te są często przechowywane w plikach M. Mathematica automatycznie ładuje niektóre domyślne pliki M podczas uruchamiania, aby umożliwić użytkownikom korzystanie z danych wejściowych zawartych w tych plikach.

Użytkownicy mogą także ładować inne pliki M dołączone do programu Mathematica, aby korzystać z zawartych w nich danych wejściowych. Mogą również tworzyć własne pliki M za pomocą programu Mathematica lub środowiska IDE Wolfram Workbench, a następnie ładować je w programie Mathematica.

Popularne nazwy plików .M

init.m - Pliki Initialization zawierające ustawienia ładowane przez program Mathematica podczas uruchamiania.

Jak otworzyć plik M

Jeśli chcesz wyświetlić lub edytować zawartość pliku M, możesz otworzyć go w dowolnym edytorze tekstu. Najlepiej jednak wyświetlać i edytować pliki M za pomocą Wolfram Workbench, środowiska IDE opartego na Eclipse, przeznaczonego do używania wraz z programem Mathematica.

Aby użyć pliku M w programie Wolfram Mathematica:

  1. Wybierz File → Open.
  2. Przejdź do pliku M i otwórz go.

Mathematica zaimportuje wtedy dane wejściowe zawarte w pliku M do bieżącego pliku NB. W niektórych przypadkach konieczne będzie ręczne obliczenie tych danych wejściowych. W innych Mathematica automatycznie zapyta, czy chcesz je obliczyć.

Więcej informacji o korzystaniu z plików M w programie Mathematica znajdziesz tutaj.

Jak wyeksportować plik M z pliku NB

W niektórych przypadkach możesz chcieć zapisać pakiety języka Wolfram Language utworzone w pliku NB jako osobny plik M. Aby zrobić to ręcznie:

  1. Oznacz komórki Input zawierające dane wejściowe pakietu języka Wolfram Language jako komórki Initialization.
  2. Wybierz na pasku menu programu Mathematica opcję File → Save As.
  3. Zapisz plik NB jako plik M.

Zamiast zastępować plik NB, Mathematica utworzy nowy plik M zawierający zawartość wszystkich komórek oznaczonych jako komórki Initialization. (Ten plik będzie także zawierał pozostałą zawartość pliku NB, ale zostanie ona wyłączona z działania za pomocą komentarzy).

Jeśli chcesz automatycznie zapisywać wszystkie pakiety języka Wolfram Language tworzone w plikach NB jako osobne pliki M, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia programu Mathematica w następujący sposób:

  1. Wybierz Preferences → Option Inspector → Notebook Options → File Options → AutoGenerated Package.
  2. Ustaw AutoGeneratedPackage na Automatic.

Od tej pory, gdy zapiszesz plik NB zawierający komórki Initialization, Mathematica zapisze również plik M zawierający zawartość komórek Initialization pliku NB (a pozostała zawartość pliku NB zostanie wyłączona z działania za pomocą komentarzy).

Programy otwierające pliki M

Windows
Bezpłatna wersja próbna
Mac
Bezpłatna wersja próbna
Linux
Bezpłatna wersja próbna
Kategoria: Dane
Zaktualizowano: 25 października 2023

Zweryfikowane przez FileInfo.com

Zespół FileInfo.com niezależnie zbadał wszystkie formaty plików i programy wymienione na tej stronie. Naszym celem jest 100% dokładność i publikujemy wyłącznie informacje o zweryfikowanych typach plików.

Jeśli chcesz zaproponować dodatki lub aktualizacje tej strony, daj nam znać.