.AVS Rozszerzenie pliku
Plik presetów AVS
| Deweloper | Nullsoft |
| Popularność |
4,2 | 14 Głosów |
Czym jest plik AVS?
Plik AVS to plik konfiguracyjny używany przez Advanced Visualization Studio (AVS), wizualizator dźwięku dla odtwarzacza multimedialnego Nullsoft Winamp. Zawiera ustawienia animacji, takich jak rytmy i przejścia, które są odtwarzane na podstawie muzyki odtwarzanej w programie Winamp.
Więcej informacji
Winamp to bezpłatny odtwarzacz multimedialny obsługujący różne formaty wideo i audio. Aplikacja obsługuje także wtyczki rozszerzające jej funkcjonalność.
AVS to wtyczka umożliwiająca wizualizację dźwięku, takiego jak utwory muzyczne lub ścieżki instrumentalne odtwarzane w programie Winamp. Efekty presetów są zapisywane w plikach AVS, które można wczytywać, edytować i zapisywać za pomocą wtyczki AVS zainstalowanej w programie Winamp.
Jak edytować i zapisać preset AVS za pomocą wtyczki AVS w programie Winamp
Aby edytować i zapisać preset AVS za pomocą wtyczki AVS w programie Winamp, wykonaj następujące kroki:
- Wybierz Options → Visualization → Select plug-in...
- Wybierz wtyczkę "Advanced Visualization Studio" i kliknij Configure
- Wybierz preset i zmodyfikuj jego ustawienia
- Kliknij Preset → Save..., nadaj plikowi nazwę i wybierz Save
Lokalizacja plików presetów AVS
Jeśli zainstalowano program Winamp i wtyczkę AVS, pliki presetów AVS można znaleźć w folderach "Community Picks", "UnConeD" i "Winamp 5 Picks" w następującym katalogu:
C:\Program Files (x86)\Winamp\Plugins\AVS
Jak otworzyć plik AVS
Plik AVS można otworzyć za pomocą wtyczki Advanced Visualization Studio (AVS) zainstalowanej w programie Nullsoft Winamp (Windows). Aby otworzyć plik AVS, wykonaj następujące kroki:
- Wybierz Options → Visualization → Select plug-in...
- Wybierz wtyczkę "Advanced Visualization Studio" i kliknij Configure
- Wybierz Preset → Load..., wybierz plik AVS i wybierz Open
Programy otwierające pliki AVS
Plik preferencji projektu Avid
| Deweloper | Avid Technology |
| Popularność |
3,7 | 3 Głosy |
Plik ustawień utworzony przez produkty Avid, takie jak Avid Media Composer i Avid Xpress; przechowuje preferencje projektu, które mogą obejmować ustawienia tworzenia multimediów, formaty ścieżek wideo i audio oraz inne ustawienia; można go używać w wielu projektach (pliki .AVP).
Programy otwierające lub odwołujące się do plików AVS
Plik Application Visualization System
| Deweloper | Intel |
| Popularność |
3,0 | 5 Głosów |
Format cyfrowego wideo oparty na technologii Digital Video Interactive (DVI), który umożliwia użytkownikom końcowym tworzenie aplikacji do wizualizacji w celu rozwiązywania problemów naukowych i inżynieryjnych; może być generowany przez oprogramowanie wideo firmy Intel.
Programy otwierające pliki AVS
Skrypt AviSynth
| Deweloper | AviSynth |
| Popularność |
2,2 | 5 Głosów |
Plik AVS to skrypt używany przez AviSynth, narzędzie do postprodukcji wideo. Zawiera odwołanie do co najmniej jednego pliku wideo oraz instrukcje, których AviSynth używa do edytowania i przetwarzania tych filmów. Użytkownicy AviSynth mogą tworzyć pliki AVS w dowolnym edytorze tekstu i „odtwarzać” je za pomocą kilku popularnych odtwarzaczy plików .AVI.
Więcej informacji
AviSynth to wieloplatformowy program typu frameserver, używany do tworzenia i odtwarzania edytowanych wersji plików wideo (zazwyczaj plików AVI). Aby edytować co najmniej jeden film za pomocą AviSynth, użytkownicy tworzą powiązany skrypt AviSynth. Skrypt ten zawiera:
- Co najmniej jedno polecenie używane do wczytywania plików wideo lub audio przeznaczonych do edycji. Zazwyczaj jest to polecenie AVISource (używane do wczytywania pliku AVI).
- Instrukcje używane do edytowania plików wideo i audio, do których się odwołuje, i/lub stosowania do nich filtrów.
Po utworzeniu skryptu AVS w edytorze tekstu użytkownicy „odtwarzają” go za pomocą Windows Media Player, MPlayer lub innego programu obsługującego skrypty AVS. Gdy użytkownik odtwarza skrypt AVS, AviSynth uruchamia się, przetwarza skrypt AVS użytkownika i powiązane pliki multimedialne, a następnie przesyła edytowane wideo do odtwarzacza multimedialnego użytkownika jako plik AVI.
Jak otworzyć plik AVS
Jeśli chcesz edytować skrypt AVS, możesz otworzyć go za pomocą Microsoft Notepad, Apple TextEdit lub dowolnego innego edytora tekstu. Najlepiej jednak otworzyć skrypt AVS w programie VirtualDubMod, który umożliwia zarówno edytowanie, jak i testowanie skryptów AVS.
Jeśli chcesz odtworzyć edytowane wideo opisane przez skrypt AVS, musisz:
- Upewnić się, że masz dostęp do pliku(ów) multimedialnego(ych), do których odwołuje się plik AVS, oraz że są one przechowywane we właściwej lokalizacji(ach).
- Zainstalować AviSynth.
- Otworzyć plik AVS za pomocą Windows Media Player, MPlayer lub innego programu obsługującego pliki AVS. (Więcej programów wymieniono poniżej.)
Programy otwierające lub odwołujące się do plików AVS
Wideo AVS chińskiej grupy roboczej
| Deweloper | AVS Workgroup of China |
| Popularność |
2,0 | 2 Głosy |
Plik AVS to plik wideo zapisany przy użyciu standardowego kodeka kodeka wideo chińskiej Grupy Roboczej ds. Standardu Kodowania Dźwięku i Obrazu (AVS). Zawiera multimedia zgodne ze standardem AVS1 tej grupy roboczej. Większość popularnych odtwarzaczy multimedialnych nie odtwarza poprawnie plików AVS — odtwarzają tylko dźwięk zawarty w pliku.
Więcej informacji
W 2002 roku chińskie Ministerstwo Przemysłu i Technologii Informacyjnych powołało krajową Grupę Roboczą ds. Standardu Kodowania Dźwięku i Obrazu. Grupa ta odpowiada za opracowywanie i utrzymywanie standardów technicznych dotyczących cyfrowego dźwięku i obrazu, przeznaczonych do użytku przez chińskie firmy i instytucje badawcze.
W ramach swojej misji Grupa Robocza AVS opracowała standard Information Technology, Advanced Audio Video Coding, Part 2: Video, lepiej znany jako AVS1. Opisuje on format, w którym chińskie firmy i instytucje powinny zapisywać pliki wideo. Filmy zapisane w tym formacie są znane jako filmy AVS i często używają rozszerzenia .avs. Filmy AVS są rzadko spotykane poza Chinami.
Jak otworzyć plik AVS
Większość popularnych odtwarzaczy multimedialnych, takich jak VLC media player, Windows Media Player i QuickTime Player, może odtwarzać tylko dźwięk zawarty w pliku AVS. Po otwarciu pliku AVS w tych odtwarzaczach będzie można słuchać dźwięku z pliku, ale nie będzie można oglądać zawartego w nim obrazu.
Programy otwierające pliki AVS
Plik wariacji Adobe Photoshop
| Deweloper | Adobe Systems |
| Popularność |
2,0 | 2 Głosy |
Plik ustawień używany przez Adobe Photoshop, aplikację do edycji obrazów; zawiera korekty, które można zastosować do obrazu; dostęp do niego można uzyskać, wybierając następującą opcję menu: Image → Adjustments → Variations....
Więcej informacji
UWAGA: Niektóre 64-bitowe wersje programu Photoshop nie zawierają podmenu Variations. Firma Adobe udostępnia ręczne pobranie wtyczki, aby rozwiązać ten problem w niektórych wersjach oprogramowania.


