.ASV Rozszerzenie pliku
Automatyczny zapis MATLAB
| Deweloper | MathWorks |
| Popularność |
4,5 | 4 Głosy |
Czym jest plik ASV?
Plik ASV to plik automatycznego zapisu tworzony przez MathWorks MATLAB, program do analizy matematycznej i obliczeń. Zawiera automatycznie zapisaną wersję pliku kodu źródłowego MATLAB, lepiej znanego jako plik .M. Domyślnie pliki ASV są przechowywane w tej samej lokalizacji co pliki M, z których zostały utworzone.
Więcej informacji
MATLAB zawiera Edytor/debuger, którego badacze, programiści i inżynierowie używają do tworzenia plików M. Jeśli edytujesz plik M w Edytorze/debugerze MATLAB i nie zapiszesz zmian w ciągu pięciu minut, MATLAB utworzy automatycznie zapisaną wersję edytowanego pliku. Ta wersja zostanie zapisana z rozszerzeniem pliku .asv. Jeśli MATLAB nieoczekiwanie zakończy działanie podczas edytowania pliku M, możesz otworzyć odpowiadający mu plik ASV, aby kontynuować pracę od ostatnio automatycznie zapisanej wersji pliku.
Jeśli chcesz zmienić sposób, w jaki MATLAB tworzy pliki ASV, możesz to zrobić, otwierając menu Preferencje programu i wybierając Editor/Debugger → Autosave. W tym menu możesz określić, jak często MATLAB automatycznie zapisuje pliki, jakie rozszerzenie MATLAB przypisuje automatycznie zapisywanym plikom oraz gdzie są przechowywane pliki automatycznego zapisu.
UWAGA: W systemie Linux i innych platformach Unix MATLAB przypisuje plikom automatycznego zapisu rozszerzenie .m~.
Jak otworzyć plik ASV
Plik ASV możesz otworzyć za pomocą programu MathWorks MATLAB Editor/Debugger, tak samo jak dowolny plik M. Jeśli potrzebujesz przypomnienia, gdzie są przechowywane pliki ASV, otwórz menu Preferencje MATLAB (File → Preferences) i wybierz Editor/Debugger → Autosave, aby wyświetlić lokalizację, w której MATLAB przechowuje pliki automatycznego zapisu.
Programy otwierające pliki ASV
Automatycznie zapisana partytura Finale 2012
| Deweloper | MakeMusic |
| Popularność |
2,8 | 12 Głosów |
Plik ASV to automatycznie zapisywana kopia zapasowa partytury muzycznej programu MakeMusic Finale. Użytkownicy mogą ustawić program Finale tak, aby tworzył pliki ASV w regularnych odstępach czasu i automatycznie tworzył kopie zapasowe ich pracy. Pliki ASV używają rozszerzenia asv.mus.
Więcej informacji
MakeMusic Finale to program do zapisu nutowego, którego kompozytorzy używają do tworzenia, edytowania i odtwarzania partytur muzycznych. W programie Finale 2012 i jego wcześniejszych wersjach partytury te są zapisywane jako pliki .MUS. Kompozytorzy mogą opcjonalnie skonfigurować program Finale tak, aby automatycznie tworzył kopie zapasowe otwartych plików MUS w regularnych odstępach czasu, dzięki czemu nie stracą swojej pracy, jeśli program zostanie nieoczekiwanie zamknięty. Finale zapisuje te automatycznie wygenerowane kopie zapasowe w następującym katalogu:
~/Documents/Finale Files/Backups
Każda kopia zapasowa używa tej samej nazwy pliku co plik MUS, z którego została utworzona, z wyjątkiem tego, że nazwa pliku kopii zapasowej kończy się ciągiem asv.mus, wskazującym, że jest to automatycznie zapisana kopia zapasowa. Użytkownicy programu Finale i jego dokumentacja często określają te pliki kopii zapasowych jako pliki ASV, mimo że używają one rozszerzenia .mus.
Jak zmienić ustawienia automatycznego zapisywania w programie Finale
Użytkownicy programu Finale mogą dostosować częstotliwość tworzenia i aktualizowania kopii zapasowych ASV przez program. Aby to zrobić:
- Otwórz menu Preferences programu Finale.
- Wybierz opcję Save z paska bocznego po lewej stronie.
- Aby rozpocząć tworzenie plików ASV, zaznacz pole wyboru Auto Save File(s) Every _ Minutes. (Aby zatrzymać ich tworzenie, usuń zaznaczenie pola wyboru.)
- W polu _ Minutes określ, jak często program Finale ma tworzyć lub aktualizować pliki ASV.
UWAGA: Program Finale 2014 i jego nowsze wersje tworzą pliki .ASVX zamiast plików ASV.
Jak otworzyć plik ASV
Plik ASV można otworzyć za pomocą programu MakeMusic Finale (Windows, Mac). W tym celu wybierz z paska menu programu opcję File → Open.... Następnie przejdź do pliku ASV i otwórz go.
Po otwarciu pliku ASV możesz użyć opcji File → Save As..., aby zapisać plik jako zwykły plik MUS lub .MUSX.
Jak przekonwertować plik ASV
Programy otwierające pliki ASV
Plik selektywnego koloru Adobe Photoshop
| Deweloper | Adobe Systems |
| Popularność |
2,3 | 4 Głosy |
Plik ustawień kolorów używany przez Adobe Photoshop, program do tworzenia i edytowania grafiki rastrowej; zawiera ustawienia korekty kolorów dla wartości cyjanu, magenty, żółtego i czarnego (CMYK) różnych kolorów, które są przedstawiane w skali od -100% do +100%); zawiera także metodę kolorów selektywnych, która może być względna lub bezwzględna; służy do zapisywania ustawień korekty kolorów, które można zastosować do wielu obrazów.
Więcej informacji
Okno Kolor selektywny można otworzyć w programie Photoshop, wybierając Image → Adjustments → Selective Color....
