.XAR Rozszerzenie pliku
Rysunek Xara Xtreme
| Deweloper | MAGIX |
| Popularność |
3,6 | 20 Głosów |
Czym jest plik XAR?
Grafika wektorowa używana przez Xara Xtreme i jej poprzedników: Xara X, CorelXARA oraz Xara Photo & Graphic Designer; tworzona także przez Xara Designer Pro; może służyć do edytowania zdjęć, tworzenia ilustracji i opracowywania grafik internetowych; wcześniej znana jako format plików Flare.
Więcej informacji
Firmę Xara przejęła firma MAGIX w 2007 roku. Firma MAGIX wydała Xara Xtreme 5 jako następcę programu MAGIX Xtreme Photo & Graphic Designer, a następnie wydała Xara Photo & Graphic Designer 6 jako następcę programu Xara Xtreme 5.
Programy otwierające pliki XAR
Plik automatycznego odzyskiwania programu Microsoft Excel
| Deweloper | Microsoft |
| Popularność |
3,5 | 6 Głosów |
Plik XAR to plik kopii zapasowej tworzony przez Microsoft Excel, profesjonalną aplikację do obsługi arkuszy kalkulacyjnych. Jest tworzony na potrzeby autoodzyskiwania, aby ułatwić odzyskanie danych arkusza kalkulacyjnego po nieoczekiwanym zamknięciu programu, niezależnie od tego, czy przyczyną była awaria zasilania, czy błąd programu. Pliki XAR są ukryte w programie Excel i pojawiają się dopiero po awarii aplikacji.
Więcej informacji
Program Microsoft Excel ma wbudowaną funkcję autoodzyskiwania, która została wprowadzona w programie Excel 2003 i jest nadal używana w nowszych wersjach programu Excel, takich jak Excel 2016, 2019 i 365. Aby zmienić ustawienia zapisywania funkcji autoodzyskiwania w programie Excel, wykonaj następujące czynności:
- Excel 2003 — wybierz Tools → Options i kliknij kartę „Save”
- Excel 2007 — kliknij przycisk pakietu Office i wybierz Excel Options → Save
- Excel 2010, 2013, 2016, 2019 i 365 — wybierz File → Options → Save
W oknie opcji „Save” możesz ustawić odstępy czasu (w minutach), w których będą tworzone pliki XAR (domyślnie co 10 minut). Możesz także ustawić lokalizację, w której będą zapisywane pliki.
W systemie Windows pliki XAR są zapisywane w następującej lokalizacji:
- Excel 2003 i 2007 — C:\Documents and Settings\[username]\Application Data\Microsoft\Excel
- Excel 2010, 2013, 2016, 2019 i 365 — C:\Users\[username]\AppData\Roaming\Microsoft\Excel
Excel automatycznie usuwa pliki XAR po zapisaniu arkusza kalkulacyjnego, po zamknięciu arkusza kalkulacyjnego lub wyjściu z programu Excel oraz po wyłączeniu funkcji autoodzyskiwania. Mimo to na komputerze może nadal znajdować się wiele plików Excel XAR. W takim przypadku możesz je usunąć, aby zwolnić miejsce — nie wpłynie to na zapisane arkusze kalkulacyjne.
Jak otworzyć plik XAR
Pliki XAR nie są przeznaczone do ręcznego otwierania. Zamiast tego program Microsoft Excel (Windows i macOS) automatycznie otwiera plik jako odzyskany arkusz kalkulacyjny po ponownym uruchomieniu aplikacji po jej nieoczekiwanym zamknięciu. Następnie możesz zmienić nazwę pliku i wybrać typ pliku, w którym chcesz go zapisać — zazwyczaj .XLSX lub .XLS.
Jeśli próbujesz otworzyć plik XAR, może być konieczna zmiana jego nazwy tak, aby miał rozszerzenie pliku .xls lub .xlsx, aby można było otworzyć go w programie Excel.
Programy otwierające lub odwołujące się do plików XAR
Plik w formacie Extensible Archive Format
| Deweloper | Brak danych |
| Popularność |
3,3 | 6 Głosów |
Skompresowany plik utworzony w formacie Extensible Archive Format (XAR), używanym głównie w systemach opartych na systemie Unix; zawiera jeden lub więcej plików i może, ale nie musi, zawierać kompresję; zawiera indeks nagłówka XML, który ułatwia wyszukiwanie zawartości archiwum.
Więcej informacji
Pliki XAR można otwierać w systemie opartym na systemie Unix za pomocą narzędzia xar i następującego polecenia:
xar -xf test.xar