.XAR Bestandsextensie
Xara Xtreme-tekening
| Ontwikkelaar | MAGIX |
| Populariteit |
3,6 | 20 stemmen |
Wat is een XAR-bestand?
Vector-indeling die wordt gebruikt door Xara Xtreme en zijn voorgangers, Xara X, CorelXARA en Xara Photo & Graphic Designer; ook gemaakt door Xara Designer Pro; kan worden gebruikt voor het bewerken van foto's, het maken van illustraties en het ontwikkelen van webafbeeldingen; voorheen bekend als de Flare-bestandsindeling.
Meer informatie
Xara werd in 2007 overgenomen door MAGIX. MAGIX bracht Xara Xtreme 5 uit als opvolger van MAGIX Xtreme Photo & Graphic Designer en bracht daarna Xara Photo & Graphic Designer 6 uit als opvolger van Xara Xtreme 5.
Programma's die XAR-bestanden openen
Microsoft Excel-bestand voor automatisch herstel
| Ontwikkelaar | Microsoft |
| Populariteit |
3,5 | 6 stemmen |
Een XAR-bestand is een back-upbestand dat wordt gemaakt door Microsoft Excel, een professionele spreadsheettoepassing. Het wordt gemaakt voor automatisch herstel, zodat spreadsheetgegevens kunnen worden hersteld wanneer het programma onverwacht wordt afgesloten, bijvoorbeeld door een stroomstoring of programmafout. XAR-bestanden zijn verborgen in Excel en worden alleen zichtbaar na een crash van de toepassing.
Meer informatie
Microsoft Excel beschikt over een ingebouwde functie voor automatisch herstel die in Excel 2003 werd geïntroduceerd en nog steeds wordt gebruikt in latere versies van Excel, zoals Excel 2016, 2019 en 365. Volg deze stappen om de opslaginstellingen van de functie voor automatisch herstel in Excel aan te passen:
- Excel 2003 - Selecteer Tools → Options en klik op het tabblad "Save"
- Excel 2007 - Klik op de Office-knop en selecteer Excel Options → Save
- Excel 2010, 2013, 2016, 2019 en 365 - Selecteer File → Options → Save
In het venster met de opties voor "Save" kun je instellen met welke tussenpozen (in minuten) XAR-bestanden worden gegenereerd (standaard elke 10 minuten). Je kunt ook instellen op welke locatie de bestanden worden opgeslagen.
In Windows worden XAR-bestanden op de volgende locatie opgeslagen:
- Excel 2003 en 2007 - C:\Documents and Settings\[username]\Application Data\Microsoft\Excel
- Excel 2010, 2013, 2016, 2019 en 365 - C:\Users\[username]\AppData\Roaming\Microsoft\Excel
Excel verwijdert XAR-bestanden automatisch wanneer je de spreadsheet opslaat, wanneer je de spreadsheet sluit of Excel afsluit, en wanneer je de functie voor automatisch herstel uitschakelt. Toch kunnen er nog veel Excel XAR-bestanden op je computer staan. In dat geval kun je ze verwijderen om ruimte te besparen; dit heeft geen invloed op je opgeslagen spreadsheets.
Een XAR-bestand openen
XAR-bestanden zijn niet bedoeld om handmatig te worden geopend. In plaats daarvan opent Microsoft Excel (Windows en macOS) het bestand automatisch als een herstelde spreadsheet wanneer je de toepassing opnieuw opent nadat deze onverwacht is afgesloten. Je kunt er vervolgens voor kiezen de naam van het bestand en het bestandstype waaronder je het wilt opslaan te wijzigen, meestal .XLSX of .XLS.
Als je een XAR-bestand probeert te openen, moet je de naam mogelijk wijzigen zodat het de bestandsextensie .xls of .xlsx krijgt, zodat je het met Excel kunt openen.
Programma's die XAR-bestanden openen of ernaar verwijzen
Bestand in de Extensible Archive Format
| Ontwikkelaar | N.v.t. |
| Populariteit |
3,3 | 6 stemmen |
Gecomprimeerd bestand dat is gemaakt in de Extensible Archive Format (XAR), een indeling die voornamelijk wordt gebruikt op Unix-gebaseerde systemen; bevat een of meer bestanden en kan wel of geen compressie bevatten; bevat een XML-headerindex, waarmee je eenvoudig in de inhoud van het archief kunt zoeken.
Meer informatie
XAR-bestanden kunnen op een Unix-gebaseerd systeem worden geopend met het hulpprogramma xar en de volgende opdracht:
xar -xf test.xar