.PLC Rozszerzenie pliku
Plik źródłowy PL/B
| Deweloper | Sunbelt |
| Popularność |
3,6 | 5 Głosów |
Czym jest plik PLC?
Plik kodu źródłowego utworzony za pomocą Sunbelt PL/B; napisany w języku programowania PL/B — wysokopoziomowym języku przypominającym język angielski, zoptymalizowanym pod kątem operacji na ekranie, plikach i ciągach znaków.
Więcej informacji
Język PL/B został opracowany przez firmę Datapoint Corporation w 1972 roku i wcześniej nosił nazwę DATABUS.
Programy otwierające lub odwołujące się do plików PLC
Szkic projektu zespołowego Archicad
| Deweloper | GRAPHISOFT |
| Popularność |
2,5 | 2 Głosy |
Plik PLC to szkic projektu zespołowego utworzony za pomocą oprogramowania architektonicznego GRAPHISOFT Archicad. Przechowuje wszystkie dane modelu i widoki z programu Archicad dla projektu zespołowego .PLP, ale jest przechowywany na lokalnym komputerze użytkownika zamiast na serwerze BIMcloud. Pliki PLC są podobne do projektów solo .PLN, ale są połączone z plikami PLP w celu wysyłania i odbierania aktualizacji z projektu zespołowego przechowywanego na serwerze BIMcloud.
Więcej informacji
GRAPHISOFT Archicad to aplikacja do modelowania informacji o budynku (BIM) służąca do projektowania wyglądu różnych konstrukcji, takich jak domy, biurowce i hotele. Za pomocą aplikacji można modyfikować wygląd wnętrza, elewacji i otoczenia konstrukcji.
Archicad umożliwia także zdalną pracę z zespołem innych użytkowników za pośrednictwem przestrzeni dyskowej BIMcloud. Za pomocą BIMcloud można utworzyć plik projektu zespołowego PLP, który może edytować każdy członek zespołu. Archicad pozwala także każdemu użytkownikowi pracującemu nad projektem opcjonalnie zapisać szkic projektu zespołowego jako plik PLC na lokalnym komputerze, aby móc go edytować, a następnie wysłać do projektu zespołowego, gdy będzie gotowy.
Jak utworzyć plik PLC za pomocą programu Archicad
Aby utworzyć plik PLC, musisz najpierw otworzyć plik PLP, wybierając File → Open → Open/Join Teamwork Project lub Teamwork → Project → Open/Join Teamwork Project. Jeśli nie zostało to jeszcze zrobione, pojawi się prośba o zalogowanie się do BIMcloud; następnie możesz zapisać szkic projektu zespołowego jako plik PLC na lokalnym komputerze.
Jak otworzyć plik PLC
Pliki PLC można otwierać wyłącznie za pomocą programu GRAPHISOFT Archicad w systemach Windows i macOS. Aby otworzyć plik PLC, wybierz File → Open.
Jak przekonwertować plik PLC
Graphisoft Archicad może konwertować pliki PLC do różnych typów plików, w tym do następujących formatów:
- .PLN - Projekt solo Archicad
- .PLA - Archiwum projektu Archicad
- .DWG - Rysunek programu AutoCAD
- .DXF - Format wymiany rysunków
- .IFC - Plik Industry Foundation Classes
- .C4D - Model Cinema 4D
- .3DS - Scena 3D Studio
- .SKP - Dokument SketchUp
- .OBJ - Plik obiektu 3D Wavefront
- .STL - Plik stereolitografii
- .PDF - Portable Document Format
- .JPG - Obraz JPEG
