.EAP Rozszerzenie pliku

Projekt Enterprise Architect

Deweloper Sparx Systems
Popularność
3,6  |  12 Głosów
 

Czym jest plik EAP?

Plik EAP to projekt używany przez Sparx Systems Enterprise Architect, narzędzie inżynierii oprogramowania wspomaganej komputerowo (CASE) przeznaczone do modelowania, projektowania i zarządzania systemami oprogramowania. Przechowuje wszystkie elementy projektu oprogramowania, w tym diagramy, modele, wymagania i inne uporządkowane dane, które pomagają programistom planować i dokumentować złożone aplikacje. Pliki EAP mogą również zawierać dokumentację projektu, notatki i historię wersji.

Więcej informacji

Firma Sparx Systems opracowała format EAP do organizowania informacji o projektach Enterprise Architect w centralnym repozytorium. Format jest zgodny ze specyfikacją Unified Modeling Language (UML) 2.0, a architekci oprogramowania, analitycy i zespoły programistyczne używają plików EAP do efektywnej współpracy, śledzenia postępów projektu i zachowania spójności w dużych systemach oprogramowania.

Jak otworzyć plik EAP

Pliki EAP można otwierać za pomocą programu Sparx Systems Enterprise Architect. Aby otworzyć plik EAP w programie Enterprise Architect, wybierz File → Open.

Otwórz ponad 400 formatów plików za pomocą File Viewer Plus.Bezpłatne pobieranie

Programy otwierające pliki EAP

Windows
Bezpłatna wersja próbna
Kategoria: Dane
Zaktualizowano: 6 listopada 2025

Plik ekspozycji Adobe Photoshop

Deweloper Adobe Systems
Popularność
2,7  |  6 Głosów
 

Plik EAP to plik ustawień używany przez Adobe Photoshop, profesjonalny edytor obrazów. Zawiera wartości ekspozycji, przesunięcia i korekcji gamma, które pozwalają korygować prześwietlone lub niedoświetlone zdjęcia bez modyfikowania oryginalnego obrazu. Pliki EAP pomagają fotografom i grafikom korzystającym z programu Photoshop stosować spójne korekty ekspozycji na wielu obrazach.

Więcej informacji

W programie Photoshop użytkownicy mogą zastosować ustawienia ekspozycji z pliku EAP lub je zmodyfikować w oknie korekty „Exposure”, dostępnym za pomocą Image → Adjustments → Exposure. Edytor obrazów odczytuje wartości zapisane w pliku EAP i stosuje je do obrazu, umożliwiając użytkownikom precyzyjne dostosowanie jasności, kontrastu i równowagi tonalnej. Aby zapisać ustawienia ekspozycji jako plik EAP, kliknij ikonę koła zębatego w oknie korekty „Exposure” i wybierz pozycję Save Preset... z menu rozwijanego.

UWAGA: Program Photoshop CS5 i nowsze wersje zawierają kilka wstępnie zainstalowanych plików EAP, takich jak Minus 1.0, Minus 2.0, Plus 1.0 i Plus 2.0, znajdujących się w katalogu /​Presets/​Exposure/​.

Jak otworzyć plik EAP

Pliki EAP można otwierać za pomocą programu Adobe Photoshop. Aby otworzyć plik EAP w tym programie, wybierz Image → Adjustments → Exposure…, kliknij ikonę koła zębatego w oknie korekty „Exposure” i wybierz pozycję Load Preset... z menu rozwijanego.

Programy otwierające pliki EAP

Windows
Bezpłatna wersja próbna
Mac
Bezpłatna wersja próbna
Kategoria: Ustawienia
Zaktualizowano: 6 listopada 2025

Zweryfikowane przez FileInfo.com

Zespół FileInfo.com niezależnie zbadał wszystkie formaty plików i programy wymienione na tej stronie. Naszym celem jest 100% dokładność i publikujemy wyłącznie informacje o zweryfikowanych typach plików.

Jeśli chcesz zaproponować dodatki lub aktualizacje tej strony, daj nam znać.